17/11/2019 Nieuws 0 comment

Nevedi: stikstofmaatregel roept veel vragen op

© Johan Wissink

De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) vindt dat de stikstofmaatregel van het kabinet veel vragen oproept.

Op zich noemt Nevedi het positief dat het kabinet kiest voor de huidige insteek, waarbij wordt gestuurd op het totaalrantsoen.

Wel vindt de brancheorganisatie voor de diervoederindustrie dat de toepassing van additieven niet vanzelfsprekend kan worden gezien als dé oplossing voor het stikstofprobleem. Ook moeten bij deze additieven dierenwelzijn, dier- en volksgezondheid en productkwaliteit vooropstaan.

Haalbaarheid en draagvlak

Nevedi is dan ook benieuwd naar de daadwerkelijke uitwerking. Dit roept bij deze vereniging veel vragen op. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe resultaten worden gemeten en hoe daarop wordt gecontroleerd. Die resultaten zijn volgens Nevedi immers bepalend voor de haalbaarheid en het draagvlak van de maatregel.

Het staat volgens Nevedi-directeur Henk Flipsen voorop dat de boeren zelf aan het roer staan en bepalen welke maatregelen worden genomen. ‘Wat Nevedi betreft is het daarbij van belang om oog te houden voor de veelheid aan doelstellingen die op de sector af komt. Wij willen graag op verzoek van de Landbouw Coalitie onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen deze doelen bespreken en daarmee de samenhang beoordelen en bewaken.’

Bron: Nieuweoogst Gepubliceerd: 14 NOV 2019 OM 17:51UUR